Vartannat barn dör i väntan på organ

Många svenskar kan tänka sig att donera sina organ efter döden, men fortfarande är det få som anmäler sin önskan till myndigheterna.
– Vartannat barn och var femte vuxen dör i väntan på organ, säger Annika Höglund, donationssjuksköterska på Kärnsjukhuset i Skövde.

I Sverige finns 600 personer som väntar på ett eller flera organ för att kunna överleva.  

– De flesta svenskar är positiva till organdonation. 84 procent säger ja, men alla har inte som har meddelat att de är positiva.  

Annika Höglund hoppas att fler ska ta steget och registrera sig i och med den uppmärksamhet som problematiken får i och med internationella donationsdagen i helgen.  

– Det är egentligen väldigt enkelt. Det räcker att prata med sina nära och kära om hur man vill ha det, säger Annika Höglund och fortsätter:   

– Men det bästa är ju naturligtvis att ha det nedskrivet så att man slipper belasta sina anhöriga med att de ska tolka ens vilja.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista