Skaraborg

Blåtunga krånglar till transporter

Virussjukdomen blåtunga, som drabbar nötdjur, får och getter, ställer till det för djurtransporterna.
Restriktioner i vissa delar av Skaraborg gör att transporter måste planeras om och administreras på ett annat sätt.

Delar av Skaraborg är klassade som restriktionsområde. Det betyder att smittan KAN finnas i området, men något fall har ännu inte upptäckts. 

När man med kör med djur över gränsen från ett sånt område så krävs det tillstånd. Och när man kommit ut ur ett restriktionsområde så är det inte tillåtet att stanna förrän man är framme vid målet, annars finns risken att smittan kan sprida sig i smittfria områden. 

Hittills har 20 tillstånd givits, enligt länsveterinär Maria Möller. Det krävs ett nytt tillstånd för varje enskild körning. 

Enligt Maria Möller säger att många djurtransporter har fått lägga om sina rutter nu sen blåtunga konstaterats i Småland.

Fakta om blåtunga

* En allvarlig virussjukdom som drabbar idisslare och kameldjur.

* Sjukdomen sprids via blodsugande svidknott.

* Dessutom kan djur som blir infekterade under dräktigheten föra över viruset till sitt foster. Avkomman kan då födas som smittbärare.

*Blåtunga kan inte drabba människor. Det är därmed ofarligt för en människa att bli biten av ett infekterat svidknott eller handskas med infekterade djur.

* De senaste åren har blåtunga spridit sig genom Europa och fört med sig djurlidande och stora kostnader för djurhållare.

Källa: Jordbruksverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".