Skaraborg

Många frågor om A-kassan

Ett stort antal människor i Skaraborg står just nu inför hotet om arbetslöshet.
Varslen duggar tätt och det är många är oroliga för vad som kommer hända om de blir arbetslösa.
De nya reglerna för att räkna ut A-kasseersättningen är inte helt enkla.

Annika Persson jobbar på fackförbundet IF Metall. Den senaste tiden har frågorna om A-kassan blivit långt fler, berättar hon:  

– Det tycker vi är bra. Det är bra att de kommer och frågar i tid. Det är mycket som gäller generellt, men det är också mycket som man måste titta på varje enskild person för att se vad som gäller, säger hon.  

För att få ersättning från A-kassan krävs det att man först och främst uppfyller vissa villkor.

Till att börja med måste man vara medlem och fyllt 20 år. Man måste ha jobbat minst 80 timmar i månaden under minst sex månader. Den som gjort det kan få maximalt 320 kronor per dag i ersättning. 

För att en högre ersättning än så måste man ha varit medlem i ett år eller mer. Då kan man få 80 procent av sin lön men max 680 kronor per dag under 200 dagar. Efter det sjunker ersättningen till 70 procent. 

Totalt kan man få ersättning från A-kassan i 300 dagar. 

Dessutom säger de nya reglerna att man nu måste titta i detalj hur man jobbat det senaste året för att se vilken ersättning man kommer att få.

Reglerna har gjort det mycket krångligare att räkna fram hur mycket pengar man kommer få, tycker Annika Persson: 

– Vi måste räkna bort all frånvaro, så som föräldraledighet. Det värsta tycker vi är att vi måste räkna bort sjukfrånvaro. Det är inte så många av våra medlemmar som har tänkt på det. 

Till den som blir arbetslös har Annika Persson två råd: 

- Kontakta arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag och hör av dig till din a-kassa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".