Övertänd kyrkskola (Foto: Torbjörn Axelsson)
Grästorp

Kyrkskolan i Grästorp brann ner

Den gamla Kyrkskolan i Grästorp brann sent på fredagskvällen  ner till grunden efter vad polisen misstänker är en anlagd brand. En person har synts avlägsna sig från platsen i samband med att branden började vid 21-tiden.

De brandkårer som bekämpade branden fick ägna all tid åt att försöka rädda kyrkan som bara ligger ett tiotal meter från den öde Kyrkskolan. Bland annat fick räddningstjänsten blötlägga kyrkans trätak.

Kyrkskolan blev totalförstörd av branden men kyrkan är oskadd.

Polisen har spärrat av området för teknisk undersökning idag.

Ännu har man ingen misstänkt för den anlagda branden.

Kyrkskolan är troligen en av Grästorps äldsta byggnader och Rolf Ahlberg, som länge kämpat för att ödebyggnaden skulle rustas upp, känner stor besvikelse. 

- Den representerar ju en kulturhistorisk miljö, säger han.

Kyrkskolans framtid har diskuterats i nästan 20 års tid. Svenska kyrkan har velat riva den och bygga parkeringsplatser, men det har hela tiden funnits en opinion som velat rusta upp den.

Branden är med all säkerhet anlagd och att byggnaden nu är förstörd är förstås ett hårt slag för dem som ville bevara skolan. Men Rolf Ahlberg menar att byggnaden, som enligt uppgift är försäkrad, kan byggas upp igen.

- Rådhuset i Lidköping byggdes ju upp igen, så det är inte kört ännu, säger Rolf Ahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista