Arnfilmerna drar besökare igen.
Skaraborg

Uppåt för Arnturismen 2008

Årets besöksstatistik på de olika turistmålen i Arns rike ser bättre ut än på flera år. Prognosen pekar mot att besöksmålen kommer att få 100 000 fler besökare än 2007.

Även om besökssiffrorna 2008 inte kommer i närheten av resultatet toppåret 2002, på runt 420 000 besökare, så ser det bra ut, säger Anja Praesto.

Prognosen för i år visar drygt 360 000 besökare i Arns rike.

Snygga staplar
- Vi tycker ju att staplarna är väldigt snygga just nu eftersom de pekar uppåt, redan förra året lite grann och årets stapel är ju jättehög, säger Anja Praesto som jobbar med att utveckla Arnturismen i Skaraborg.

Främst är det de klassiska turistmålen som gått bra, som Varnhems klosterkyrka, Domkyrkan i Skara och själva Skara stad.

Överraskning
En överraskning dök också upp bland de inrapporterade siffrorna.

- Mest överraskande är väl att lilla Askeberga, vid Tidan utanför Skövde, har haft väldigt mycket mer besök jämfört med förra året. Man pratar om 24 000 besök, säger Anja Praesto.

Vad som gjort att så många fler i år lockats till Sveriges näst största skeppssättning återstår att analysera, säger hon.

Också besökssiffrorna för de nyaste turistmålen glädjer dem som jobbar i turistnäringen.

Medeltidens värld
Medeltidens värld utanför Götene och utställningen Arn - the Movie i Skara hade omkring 25 000 respektive 5000 besökare under sommar.

De inrapporterade turistuppgifterna stärker Anja Praesto i det forsatta arbetet, säger hon.

- Om vi kan se resultatet av satsningarna som vi gjort på bland annat Medeltidens värld, vid kyrkorna och andra besöksmål så ger det ju en klar indikation på att vi gör rätt saker.

Framtiden
Det positiva resultatet på Arn-turistfronten stärker också i arbetet i framtiden, säger Anja Praesto.

- Allt det här ger också energi och idéer till det som vi vill utveckla parallellt med Arnturismen, det vill säga Birger Jarl och pilgrimsprodukterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista