Skaraborg

Kommunerna ska hjälpa företag i kris

Nu kraftsamlar Skaraborgs kommuner för att lindra effekten av alla varsel i Skaraborg. Varslen har duggat tätt och arbetslösheten väntas stiga kraftigt när människor från framför allt fordonsindustrin får gå från sina jobb.

- Främst är det utbildningsinsatser som behövs för att övervintra, säger Thomas Jungbeck, direktör för Skaraborgs Kommunalförbund.

Volvo Penta i Vara, möbelindustrin i Kinnarp, Nolato Gota i Götene och Volvo i Skövde och Floby. Det är bara några i den rad av varsel som drabbat skaraborgsk industri senaste tiden.

Möta krisen
Nu kraftsamlar kommunerna i Skaraborg för att möta krisen.

Detta är en del av den samordning som landshövding Lars Bäckström och regionrådet Kent Johansson fått i uppdrag att hålla i.

Finns pengar
Och nyckelordet är just samarbete. Man tror att det finns tillräckligt med pengar  hos arbetsförmedlingar, skolor och högskola, pengar som ska kunna bekosta både kortare och längre utbildningar.

De som ska utbildas är de som förlorar jobben, men det behövs också utbildningar som skräddarsys för att öka skaraborgska företags konkurrenskraft.

Kan förbättra
Thomas Jungbeck menar att det finns förutsättningar att göra något som kan förbättra - mitt i krisen.

- Vi gör ju det här för att vi tror att det blir bra för framtiden. Alternativet finns inte heller. Vi måste göra det här för att bli starkare, säger Thomas Jungbeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".