"Skönt att strejken är över!"

I går kväll kom beskedet - kommunals strejk är slut. På servicehuset Bagaren i Skövde återgår nu arbetet till det normala.
Marianne Lindkvist är undersköterska på Bagaren och hon är lättad att konflikten är över:
- Det känns skönt att den är över. Vi har inte kunnat ta ut någon semester och vikariestoppet har gjort att det varit stressigare.
Äldrevården på servicehuset Bagaren var undantagen kommunals konflikt, men vikariestopp och utebliven städning påverkade arbetet. För Marianne Lindkvists del blev resultatet av strejken en löneförhöjning med omkring 600 kronor. Och även om hennes yrkeskår fortfarande är underbetald så var detta ett viktigt steg i rätt riktning, säger hon: -Vi har visat att vi är underbetalada och det är viktigt! FAKTA: DESSA GRUPPER PRIORITERAS * Under 2003 kommer vårdpersonal inom hälso- och sjukvård, äldre- och handikappomsorg få en löneökning på 5 procent medan övriga grupper får lägst 2,6 procent. * 2004 prioriteras barnskötare och dagbarnvårdare, respektive skötare inom landsting. Löneutrymmet för dessa grupper blir 5 procent och lägst 2 procent för övriga grupper. * De prioriterade grupperna inom kommunerna, som i år får löneökningar på 5 procent, är undersköterska, vårdbiträde, sjukvårds- och laboratoriebiträde, hemvårdare, vårdare, skötare, arbetsterapibiträde, fotvårdsspecialist, behandlingsassistent/hemterapeut och personlig assistent. Inom landstingen är undersköterskorna prioriterade. * 2004 blir det barnskötare och dagbarnvårdare inom kommunerna som får högre löneökningar än andra grupper, samt skötare och överskötare i psykiatrin inom landstingen. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".