Sardar Mohammadi och Jeremy Oromojor. Foto: Lisa Rask

Svensk matlagning för invandrare

I Vara får invandrarmän lära sig svensk kokkonst, i en kurs i svensk matlagning, som hålls inom ramen för Svenska för invandrare, SFI.
- Det är jätteviktigt, vi lever i Sverige, och maten är inte bara en kvinnosyssla, säger Kicki Jaballah som håller i kursen.

Det skvätter och fräser om oljan i stekpannorna i skolköket på Lagmansgymnasiet. Just i dag lagas kyckling med currysås.

Under fyra lektioner ska männen få lära sig att laga mat, hur man läser recept, hur man dukar ett bord och hur man diskar och gör rent i köket. Sardar Mohammadi gör ingenting i köket hemma.

– I mitt land är det alltid kvinnorna som lagar maten. Men min fru säger att jag måste lära mig, om hon blir sjuk, säger han.

Vara kommun hör till de kommuner som satsar på aktiviteter och praktiska övningar som cykling och simning för SFI-eleverna. Matlagning är ett bra sätt att ta ytterligare ett steg in i det svenska samhället säger Kicki Jaballah.

– Det är gemenskap och glädje. Man lär sig svenska också på det här sättet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".