Vänerns klimatförändringar kartläggs

Vänern kommer att påverkas av klimatförändringarna, men hur påverkan blir är det få som vet. Därför startas nu en högskolekurs kring Vänern och klimatet.
- Vi ska studera de klimatförändringar vi ser idag, och de som kan komma i framtiden, säger Lars Nyberg, som är utbildningsansvarig för den nya kursen.

Utbildningen kommer att fokusera på samhällets sårbarhet för klimatförändringar. Att klimatanpassa samhället så att man i framtiden kan klara av de förändringar som kommer är väldigt angeläget säger Lars Nyberg.

SMHI har gjort prognoser över Vänerns vattennivå och på hundra år kan vattennivån stiga med tre meter.

– Rätt så stora delar av flera städer kommer i så fall att vara översvämmade, däribland Lidköping, säger Lars Nyberg.

Någon som ska gå kursen är Frida Björcman. Hon jobbar som säkerhetsstrateg i Lidköpings kommun och just Lidköping är en av de orter som kommer att drabbas allra värst om Väners vattennivå kommer att stiga.

Lidköpings storsatsning Hamnstaden kommer att ligga i riskzonen och Frida Björcman anser att man måste ställa sig många frågor innan man bygger.

– Klarar vi att göra det här säkert ur översvämningssynpunkt, man kommer att behöva göra mycket för att få det att fungera, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".