Den norska laxen färdas över världshaven med containerfartyg. (Foto:Anders Wiklund/Scanpix)

Långväga lax i våra butiker

Flera stora butikskedjor i Skaraborg säljer fryst lax som är odlad i Norge, men som transporterats till Thailand för att filéas och förpackas, innan den slutligen hamnar i butikernas frysdiskar här hemma.

Enligt en undersökning som Sveriges Radios lokala kanaler har gjort finns den frysta laxen i två tredjedelar av våra butiker - i 99 av 155 undersökta butiker. 

Både handlare och konsumenter som Radio Skaraborg talat med blir upprörda när de får höra om resultatet.  
Några av kunderna säger att de ofta tittar efter var fisken fångats, men inte hur långt eller vart den transporteras.

- Det låter ju helt idiotiskt, det är ju logistikproblem som man inte förstår - om den nu fiskas i Norge så ska den naturligtvis transporteras från Norge och hit!, säger en kund.

Radio Skaraborg hittade norsk lax, packad i Thailand, i bland annat Willys, Icas och Coops butiker i Skaraborg.

Mikael Sirén som är säljchef på Coop Forum i Skövde håller med kunderna om att det är märkligt med så långa transporter.
- Ja, det är ju konstigt att det kan löna sig att göra en sådan rockad, så att säga.

Trots att både kunder och handlare anser att det är ett miljöproblem med långväga fisktransporter så hävdar Findus som tillverkar sina produkter på det här viset, att det inte är så illa som det verkar.

Inger Larsson, som är ansvarig för fiskfrågor på Findus, förklarar att större del av varje fisk kan tas tillvara genom att fisken filéas för hand i Thailand. Att filéa effektivt sparar mycket fisk, menar hon.

- Vi har gjort beräkningar på miljöeffekterna och det visar sig att tack vare det högre utbytet så kompenseras den längre transporten av det här högre utbytet. Det blir miljöneutralt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista