Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Barnmorskor på jämställdhetskurs

Nu ska barnmorskor och andra som jobbar med blivande föräldrar, bli bättre på att prata jämställdhet.
- Barnmorskorna är mycket bättre på att prata om sexualitet än om vem som ska diska hemma, säger Helene Sigfridsson, generalsekreterare i organisationen Makalösa föräldrar.

Redan före barnet föds är det viktigt att föräldrarna är medvetna om vad ett jämställt föräldraskap betyder, annars blir det så mycket svårare att bryta mönsret, anser Helene Sigfridsson.  

Ett exempel är föräldradagarna. Trots att numera är uppdelade 50/50 mellan mamman och pappan så är det fortfarande mammorna som tar ut 80 procent av dagarna. Ett ojämställt föräldraskap kan få konsekvenser på lång sikt menar Helene Sigfridsson:

- Om relationen inte håller så blir resultatet väldigt ojämlikt. Då blir mönstret detsamma som vi ser nu, nämligen att 80 procent av barnen bor med mamma.

Det är hos barnmorskor och annan personal som möter de blivande föräldrarna som mer kunskap behövs, menar Makalösa föräldrar, som är en organisation för ensamstående föräldrar.

I veckan har ett 80-tal verksamma inom mödra- och barnhälsovården utbildats i Göteborg i just jämställt föräldraskap.
Barnmorskan Jenny Borgström är positiv:

– Blivande föräldrar är ute på nätet mycket och tar reda på saker om smärtlindring, förlossningen och vad som kan förväntas av en graviditet, men det finns väldigt lite om själva föräldraskapet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista