1 av 2
Gässen på en gård i Kvänum kan ha fågelinfluensa. Foto: Fredrik Johansson
2 av 2
Foto: Fredrik Johansson
Kvänum

Misstänkt fågelinfluensa i Kvänum

Uppdaterad 16:12
Prover på en gåsbesättning i Kvänum i Vara kommun har visat på antikroppar mot fågelinfluensa.
Smitta kan inte uteslutas.
- Man blir ju lite chockad, men jag hade ändå en slags beredskap för att något sådant här skulle kunna hända, säger jordbrukaren Klas Tornberger.

I hela sitt liv har Klas Tornberger drivit sin gård ensam. Idag är han i händelsernas centrum i och med provsvaren från hans gård.

- Det har varit fullt pådrag här idag. Jag har knappt ätit frukost, men jag tror att det här kommer att blåsa över ganska snabbt.

Själv tror han att smittan kommit med vilda fåglar:

- Det behövs ju bara en enda smittad fågel för att sånt här ska kunna hända, säger han. 

Kan vara smittad
Verket har spärrat av gården och ytterligare prover ska tas för att ta reda på om det rör sig om den högpatogena formen av fågelinfluensa, den form som också kan drabba människor.

- Det folk alltid undrar är om det är farligt för människor. Det vi hittills har sett är att det bara drabbar människor som lever väldigt tätt ihop med fåglarna, säger Robert ter Horst, länsveterinär och chef för veterinärenheten på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Teoretiskt sett kan alltså hälsan vara i fara för Klas Tornberger. 

- Därför har vi kopplat in en smittskyddsläkare. Han kommer att göra den bedömningen, säger Robert ter Horst.  

Klas Tornberger har ombetts bära skyddskläder men nekat:

- Jag är inte det minsta rädd för min egen hälsa. Jag vägrar att bära kläderna, det är bara löjligt. Man kan varken andas eller röra sig i dem.

Fler prover
Gården har 700 värphöns och 300 gäss. Förra veckan togs 40 prover på gässen och på måndagen kom beskedet att 34 av dem var positiva. Nu ska prover tas på fler gäss, samt på några av de höns som finns på gården. 

- Vi kommer att ta prover på alla djurslag som finns, men inte på alla djur. Vi kommer att ta prover på 60 gäss och 60 höns, säger Robert ter Horst.

Det är första gången som antikroppar upptäckts hos en tamfjäderfäbesättning i Sverige. Att det finns antikroppar innebär att fåglarna varit i kontakt med smittan men i nuläget är inga djur sjuka.

Orolig för ekonomin
Gården har spärrats av, men några avspärringsband eller någon information om avspärrningen finns inte.

- I nuläget har vi prioriterat att ta proverna. Därefter kommer Jordbruksverket säkert att ta beslut om flera saker. I nuläget är gården i alla fall spärrad av Jordbruksverket och jordbrukaren får inte släppa in några obehöriga, säger Robert ter Horst.

Klas Tornberger känner viss oro inför hur den här händelsen ska påverka hans ekonomi.

- Det blir väl ingen rekordförsäljning på mina ägg idag, om man säger så. Och Jordbruksverket kan ju mycket väl tvinga mig att sluta. I så fall får vi förhandla och de får köpa ut mig, säger jordbrukaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista