Sprittillverkare i Källby vann tvist

Sprittillverkaren J & J Nordic i Källby har vunnit en tvist mot statliga Vin & Sprit i marknadsdomstolen. Tvisten har gällt rätten till en bild av brännvinskungen LO Smith som varumärke.
LO Smith var en affärsman och politiker som levde under senare delen av 1800-talet. Han lanserade en ny metod att destillera sprit och en vodka, som han kallade Absolut rent brännvin - ett varumärke som sedan plockades upp av statliga Vin &sprit när de 1979 lanserade sin produkt Absolut vodka. På flaskan finns ett litet porträtt av LO Smith. Källbyföretaget J & J Nordic å sin sida har en vodka som de kallar LO Smith och det är det som har fått Vin & sprit att hävda varumärkesintrång. Både tingsrätt och hovrätt har gett Källbyföretaget rätt att använda namnet, och Högsta domstolen har vägrat att ta upp fallet. Men även Marknadsdomstolen ger J & J Nordic rätt att använda namnet LO Smith. Domstolen anser inte att det finns någon risk att konsumenter förväxlar de två spritsorterna och att det lilla märket LO Smith på det sättet skulle åka snålskjuts på Vin & sprits mycket påkostade markandsföring av sitt märke Absolut vodka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".