VARA

Ingen aggressiv fågelinfluensa

Uppdaterad 13:35
Det mesta tyder på att det inte är den aggressiva fågelinfluensan som har drabbat gässen på en gård i Kvänum. Det visar de första preliminära provsvaren.

De första preliminära provsvaren är klara, och enligt chefsveterinär Leif Denneberg på Jordbruksverket handlar det om en mildare variant av fågelinfluensan.

- I de första svaren finns inget som tyder på att det handlar om den aggressivare typen som kan smitta människor, säger Leif Denneberg.

Gården i Kvänum spärrades av igår, efter att prover visat att flera gäss på gården hade antikroppar mot fågelinfluensa i blodet. Under gårdagen togs flera prover, som har snabbanalyserats under natten på Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala.

SVA var särskilt intreserat av att få veta om det rör sig om det aggressiva fågelinfluensaviruset H5N1, som de senaste fem åren spridits till människor och enligt världshälsoorganisationen WHO kostat drygt 200 människor livet, framför allt i Sydostasien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".