RAKEL ska kunna användas av bland annat polisen, räddningstjänsten och kustbevakningen. (Foto:Scanpix/Tomas Oneborg)

RAKEL alldeles för dyrt för räddningstjänsten

Det nya digitala kommunikations-radiosystemet, RAKEL, som polisen håller på att införa, är för dyrt för räddningstjänsten. Fredrik Linusson, räddningschef på räddningstjänsten i Västra Skaraborg, menar att kostnaden för systemet per år motsvarar underhåll för fem brandstationers utryckningsfordon.

Samtidigt som polisen snart infört det nya systemet, bland annat för att undvika avlyssning, så släpar de andra blåljusmyndigheterna efter. Myndigheter som tidigare kunnat kommunicera över radion med polisen.

Fredrik Linusson, chef på räddningstjänsten i Västra Skaraborg, menar att staten borde bidra med pengar om man tycker att kommunikationssystemet är en så viktig nationell resurs.

- Staten skulle ha tagit ett större ansvar här. Man har ju byggt upp nätet, men samtidigt låter man användarna stå för hela driften

Räddningstjänsten kallar nu regeringen och staten för ansvarslösa när det nya digitala  kommunikationsradiosystemet för blåljusmyndigheterna kallat RAKEL ska införas.

Polisen i Västra Götaland satsar 25 miljoner om året på systemet, bland annat för att de vill undvika oönskad avlyssning.
Varje radioenhet kommer att kosta 10.000 om året i abonnemang, pengar som går till till staten.

Men för räddningstjänsten är den kostnaden för stor.
I Västra Skaraborg så betyder det en kostnad på över en halv miljon kronor - pengar som inte finns, säger Fredrik Linusson. De får den närmaste framtiden nöja sig med det gamla analoga systemet som polisen nu överger.

- En halv miljon, det är ungefär vad det kostar för oss att driva och underhålla fordon på fem brandstationer, det är ungefär vad vi satsar på utbildning för våra brandmän och det är ungefär vad vi köper räddningstjänstmateriel för om året. Så i det perspektivet är det väldigt mycket pengar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista