SKARA

Skara förbereder inför 40-talisternas pension

Kommunerna står inför svårigheter nu när många 40-talister närmar sig pensionsåldern.
Eftersom den här gruppen blir både äldre och fler så utvecklar nu kommunerna särskilda riktlinjer och program som ska lösa de problem som kan uppstå.

I Skara kommun finns det 234 personer som är över 60 år. Det är nästan dubbelt så många som är under 30 år.

Personalchefen i Skara kommun, Kjell-Ove Karlsson, jobbar med pensionsproblemet och han tror att de svårigheter som finns kan lösas på flera sätt, bland annat genom partiell pension, där en lärare kan få ersättning för 65 procent av lönebortfallet.

- Man försöker också att anpassa på olika sätt. För till exempel lärare kan det handla om att man lägger schemat så att de får längre paus mellan lektionerna.

Huvudmålet är dock att få medarbetarna att stanna kvar i arbete ända fram tills pensionen. I så kallade medarbetarsamtal så fokuserar man på hur man ska kunna åstadkomma detta.

- Då får man prata om hur man kan underlätta för att man ska vilja vara kvar på jobbet längre.

Thorbjörn Levenstam är 59 år och arbetar som lärare på Teglaskolan i Skara. En hörselnedsättning gör att han möter problem i sitt arbete, berättar han.

- Man sitter ju ofta med grupper på 25-30 elever och man uppfattar inte alltid vad de säger. Det är jobbigt både för en själv och för eleverna.  

Han berättar också hur han upplever att återhämtningen efter en arbetsvecka numera tar längre tid.

- När man kommer över 60 så är det väldigt många som känner en betydligt större trötthet, det är helt klart så. Man hinner inte återhämta sig på de helger som finns, man behöver längre tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista