Foto: Scanpix
Skövde

Värstingkameror kortar röntgenköerna på KSS

En fem ton tung magnetkamera installeras under fredagen på Kärnhuset i Skövde, i ett nybyggt hus som liknar en oljeborrplattform.
– Det här får en direkt effekt på köerna, säger verksamhetschef Gunilla Nilsson på röntgenavdelningen på KSS.

På kort tid har sjukhuset fått två nya magnetkameror, som ska öka chansen att ställa riktiga diagnoser på patienterna.
Köerna till att få den här typen av undersökning beräknas minska kraftigt framöver.

– Vi har redan börjat att boka patienter. Om några veckor kommer bokningen att vara igång fullt ut. Vi ser redan att köerna minskar, säger Gunilla Nilsson.

Men kökortningen kommer inte att fungera helt förrän den tredje magnetkameran installeras på sjukhuset i Lidköping i augusti nästa år.

De helt oprioriterade patienterna är nu cirka 20 procent av de patienter som köar. De tvingas vänta 10-11 månader innan de får komma på en röntgenundersökning.
Den här väntetiden kommer nu att sjunka snabbt.

– Efter att NÄL-sjukhuset i Trollhättan på försommaren satte in magnetkameror har de kommit ner i så korta köer att de kan hjälpa oss, säger Gunilla Nilsson.

En helt ny separat byggnad, som nästan ser ut som en oljeborrplattform, har byggts för att inrymma de nya kamerorna på KSS.

– De får inte stråla ut några radiovågor och kamerorna får inte stå för nära varann, säger sjuksköterskan Cecilia Gustavsson på röntgenavdelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista