Foto: Jurek Holzer/Scanpix.
Vättern

Fiskeförbud räddar Vätterrödingen

Förbudet mot att fiska röding på vissa ställen i Vättern har givit goda resultat.
En utvärdering visar att det sakta men säkert blir mer röding i sjön.
- Det känns jättebra. De som fiskar har verkligen ändrat sina beteenden, säger länsfiskekonsulent Anton Halldén.

För snart fyra år sen infördes helt fiskefria områden på tre stora områden i Vättern för att rädda rödingen i sjön. Då var beståndet av röding nere på tre procent av vad som fanns i Vättern på 1970-talet.

Nu har fiskestoppet börjat ge resultat, visar länsstyrelsens provfiskning. Idag har det ökat till omkring sex procent av vad som fanns på 1970-talet.  

– Rödingbeståndet blir bättre och bättre, men än är faran inte över, säger Anton Halldén, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Jönköping. 

Fiskestoppet på omkring 12 procent av Vätterns yta kommer att fortsätta framöver. Där fisket är tillåtet ska all röding som är under 50 cm tillbaka i sjön - helst på ett speciellt sätt:  

– Helst ska fisken krokas av på andra sidan båten så att den aldrig kommer upp i båten, för just att lyfta upp fisken i luften är skadligt för dem. 

Anton Halldén menar att man idag har bra koll på rödingen och den som är sugen på lite Vätterröding till söndagsmiddagen kan äta med gott samvete:  

– Ja, det tycker jag. Fisket är på en låg nivå och de som fångats tycker jag nog är fångade på ett långsiktigt hållbart sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".