Skaraborg

Brist på gode män drabbar behövande

Det råder så stor brist på gode män i Skaraborg, att funktionshindrade eller andra behövande, åsidosätts och utnyttjas. Det menar gode mannen Lillemor Holgersson som också jobbar ideellt för att förbättra villkoren för funktionshindrade.

- Det finns de som har uppemot 10 klienter de arbetar för och det är många som inte får någon hjälp alls utöver att bara få räkningarna betalda och det är fel.

Det råder stor brist på så kallade gode män i Skaraborg, och många goda män tar fler uppdrag än de klarar av.

Det finns ingen samlad statistik över hur många som har tio eller fler personer att ta hand om, men enligt Lena Holgersson så är det inte ovanligt.

I lagtexten heter det att förutom att sköta huvudmannens ekonomi så ska en god man också hjälpa den behövande att bevaka sin rätt och att sörja för sin person.

- Men den biten av uppdraget glöms bort säger Lillemor Holgersson. Kommunerna tittar bara på om räkningarna betalas, och om den ekonomiska redovisningen stämmer.

- Jag har inga bevis men jag har sett att människor blivit utnyttjade, säger Lillemor Holgersson.

Uppdrag god man:

En god man tillsätts när en person bedöms inte kunna hantera sin ekonomi och sitt liv till sitt eget bästa. Tillsättningen prövas av tingsrätten, och kommunen betalar sedan för den gode mannens arvoden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista