Mariestad

Rymningarna minskar drastiskt

Aldrig förr har så få rymt från svenska fängelser. Så här långt i år har bara en fjärdedel så många rymningar skett jämfört med för fem år sedan. Och det är framför allt på de så kallade öppna anstalterna - utan murar och staket - som minskningen märks.

– Hos oss har bara två intagna rymt i år, det var många fler som rymde förr, säger Jan Danielsson, chef för den öppna anstalten Rödjan utanför Mariestad.

På den öppna anstalten Rödjan utanför Mariestad märks effekten av Kriminalvårdens säkerhetsarbete tydligt.

Hittills i år har 43 personer rymt i Sverige, fem från slutna anstalter och 38 från öppna.

Det kan jämföras med 2003 då den totala siffran låg nära 280 rymningar, en mycket kraftig nedgång på fem år alltså. Å medan mycket av fokus legat på dom ofta spektakulära, men relativt få rymningarna från dom stora fängelserna så är det just dom öppna anstalterna med sin avsaknad av murar och stängsel som normalt stått för dom stora rymningstalen. När därför säkerhetsarbetet satt fart här så ger det också effekt i statistiken.

Framför allt handlar det om bättre planering, där rätt typ av fångar - dom som är motiverade, och inte har missbruksproblem - sätts på öppna anstalter. Det säger Johan Molinder som är säkerhetsexpert på Kriminalvården...

Enligt Kriminalvården så underlättas också arbetet med riskbedömningar av att det inte är så trångt idag på anstalterna, för några år sen fick man ofta bara ta första bästa plats som var ledig. Men sen har även underrättelsearbetet förbättrats och personalen blivit bättre på att se om en intagen t ex mår sämre och kanske måste in på en sluten anstalt en tid för att inte riskera en rymning.

På Rödjan utanför Mariestad kan Jan Danielsson konstatera att arbetet lett till att man idag har mer motiverade intagna, ofta långtiddömda som placeras här som ett led i utslussningen.

– De allra flesta vill bli en vanlig Svensson, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista