Skaraborg

God man hade 18 uppdrag

Bristen på gode män riskerar att åsidosätta de rättigheter som funktionshindrade och andra utsatta grupper har rätt att kräva.

En del så kallade gode män i Skaraborg har nu så många uppdrag att de inte har tid att utföra dem.

– Vi har ett fall där en god man har 18 olika uppdrag. I det fallet kanske det är några uppdrag för många, säger Jan Wallgren, chef för Överförmyndare i samverkan, som omfattar sju kommuner i Skaraborg.

Jan Wallgren, chef för Överförmyndare i samverkan, medger att det finns gode män som har för fått många uppdrag. Ett resultat av bristen på gode män.

Tanken är att en god man ska hjälpa till exempel äldre, funktionshindrade eller andra personer som inte själva kan sköta ekonomi och anghelägenheter.

Ersättningen är blygsam och grundtanken är att det ska vara ”halvideellt”. Men ju fler klienter man har desto högre blir också ersättningen. Jan Wallgren tycker att de flesta sköter sig utmärkt. Men han medger att det i systemet finns en risk att gode män maximerar sin verksamhet för att få ut så mycket pengar som möjligt.

– Egentligen ska man inte göra det här för pengar, men risken finns ju alltid, säger Jan Wallgren.

Grundproblemet är att det är svårt att få människor att ställa upp som god man. Då blir konsekvensen att en del gode män tar åt sig många uppdrag. Någon specifik gräns vill inte Jan Wallgren sätta upp för vad som är acceptabelt. Klienternas hjälpbehov kan variera stort och det finns inget genomsnitt att förhålla sig till.Men 18 uppdrag är alltså alldeles för mycket. Den gode man det gäller har inte blivit fråntagen några uppdrag, men han får tills vidare inga fler.

– Den gode mannen får inga fler uppdrag innan vi anser att det är nere på en mera hanterbar nivå, säger Jan Wallgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".