Filmade förhör minskar pressen på vittnen

Första november träder en ny reform i kraft vid de svenska domstolarna. Reformen innebär bland annat att tingsrätterna ska spela in förhör med både ljud och bild.

Tanken är att videoinspelningarna ska användas i Hovrätten, då domar överklagas dit.

- Det här kan till exempel göra upplevelsen i rättssalen lindrigare för vittnen, säger Lagman Anna-Karin Lundberg i Mariestad.

Ett vittne som förhörs i tingsrätten kommer från och med november att filmas. Det inspelade materialet kommer att användas i hovrätten om någon av parterna i målet överklagar domen dit.

Vittnen slipper så att säga infinna sig i hovrätten och förhöras på nytt om samma sak. Blir det ingen fortsättning i hovrätten förstörs materialet automatiskt två månader efter att tingsrättens dom vunnit laga kraft.

- Flera tingsrätter under Göta Hovrätt har testat den nya tekniken och resultatet av provfilmningarna är bara positivt, säger Anna-Karin Lundberg.

Själva idén är att hovrätten ska utgå ifrån exakt samma material som tingsrätten och på så vis kommer rättssäkerheten att stärkas, tror Anna-Karin Lundberg.

- Det gäller särskillt i de fall då det kan vara extra känsligt att vittna exempelvis när det gäller kvinnofridskränkning, Säger Ann-Karin Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista