1 av 2
Laxtrappan i Gullspångsälven. Foto: Linnéa Frimodig, SR Skaraborg.
2 av 2
Foto: Jeff Barnard/Scanpix.
Gullspång

Laxen tillbaka i Gullspångsälven

I år har fler fiskar än någonsin kommit för att leka vid laxtrappan i Gullspångsälven.
Laxtrappan har fått de hotade fiskarterna att återvända.
– Det är helt otroligt egentligen. Man har ju varit rädd att hela stammen skulle försvinna. Nu känns det ju som att trappan funkar, säger sportfiskaren Mattias Oskarsson.

Sportfiskarna Patrik Blomkvist och Mattias Oskarsson från Gullspång har varit nere och tittat vid forsen nästan varje dag och har sett både öring och lax. 

– Det är kul att det fungerar och det är ju fascinerande att se hur de hoppar och går upp och leker. Det är ju något särskilt då det knappt är någon mer fisk som gör så, säger Patrik Blomqvist. Strax därefter hoppar en stor fisk strax intill:

– Oj! Såg du? Det kan ha varit en lax som vi skrämde när vi rörde oss.  

För fyra år sedan invigdes laxtrappan i den nedre delen av Gullspångsälven. Laxen och Öringen var då akut hotade, endast ett fåtal fiskar fanns kvar. 

Men med hjälp av trappan kan fisken hoppa upp steg för steg till de områden där den leker och nu ser man resultatet i och med att den första generationen fisk som fötts i forsen återvänder för att leka.  

Antalet fiskar som under hösten har hoppat i älven har varit betydligt fler än vad man beräknat. 

– I år hade vi förhoppningen att komma upp i tio observationer, helst något fler. Men vi har blivit helt överväldigade för det har fullkomligt kryllat av fisk här. Det har ju funnits tio, tolv, femton fiskar här varje dag, säger Robert Skogh, miljöinspektör i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".