VÄNERN

Nu bussas kronofogden på grundstötta "Skutan"

Nu tar Länstyrelsen hjälp av kronofogden för att få bort den grunstötta skutan Aila af Karlstad från naturreservatet på Lurö.

Fartyget som tidigare var restaurangbåt i Lidköping skulle ha bärgats från grundet i Lurö skärgård senast på fredagen i förra veckan, men trots höga vitesförelägganden ligger den skrotfärdiga skutan kvar.

Nästa vecka lämnar Länstyrelsen över den segdragna historien till kronofogden. 

Både Länsstyrelsen och Säffle kommun har ålagt båtägaren ett vite på 50 tusen kronor om inte det illa tilltygade och skrotfärdiga fartyget bärgas bort från grundet.

Men ägaren har inte kunnat genomföra en bogsering till hamnen i Karlstad för skrotning, eftersom Karlstad kommun vägrat att ta emot skutan.
Dessutom är det ett kostbart bärgnings- och skrotarbete och inkomsterna täcker troligtvis inte utgifterna.

Risken finns att slutsumman för att få bort Aila af Karlstad hamnar hos skattebetalarna tror Karin Sjöberg, länsjurist på länstyrelsen i Värmland.

- I första hand är det ju ägaren till båten som är kostnadsansvarig, men om det blir ett läge där han inte har några pengar, då kan kostnaden falla på staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".