Högskolan i Skövde lockar allt fler studenter.
SKÖVDE

Fler söker till Skövde högskola

Antalet sökande till Högskolan i Skövde ökar.
Studenterna som har Skövde som sitt förstahandsval har ökat med 35 procent sedan i fjol.

För till exempel högskolans sjuksköterskeprogram har ansökningarna ökat med nästan 30 procent jämfört med i fjol. Antalet personer som vill läsa den tekniska basterminen har fördubblats sedan förra året.

Karin Ladberg, informationschef på högskolan, är nöjd och glad att fler vill läsa i Skövde, säger hon.

- Det känns väldigt roligt och vi hoppas ju såklart att den trenden håller i sig!

Orsaken till ökningen kan vara lågkonjunkturen, tror hon. Men hon pekar också på att skolan har gjort förändringar i sin sjuksköterskeutbildning.

- Vi gör kontinuerliga förbättringar på sjuksköterskeprogrammet och det tror jag kan ha spridit sig.

Ökningen högskolan nu märker av kan vara början på ett ännu större söktryck till nästa höst. Fortsätter lågkonjunkturen kanske många är arbetslösa och väljer att vidareutbilda sig, tror Karin Ladberg.

Fler studenter kan innebära problem att finna någonstans att bo. Men det tror inte Karin Ladberg kommer att drabba dem som börja läsa till vårterminen.

- Generellt så brukat inte vårterminen vara något problem, för att söktrycket är lägre än på hösten. Dessutom får de flesta studenter bostäder genom oss, men kanske inte i Skövde.

När det gäller studenter på sjuksköterskeprogrammet tror Karin Ladberg inte att det kommer att bli några bostadsproblem alls.

- Många studenter är äldre och från Skaraborg med egna bostäder och som pendlar in för att studera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".