Hemtjänsten serverar kommunal mat hemma. (Foto: Scanpix)
Hjo

Pensionärer ska slippa gå hungriga

Många pensionärer på äldreboenden i Hjo kommun har fått i sig för lite näring från maten och fått vänta upp till 16 timmar mellan måltiderna.
Därför har kommunen dragit igång ett stort förändringsprojekt för att kunna förbättra äldrematen.

- Vi är medvetna om larmen och vi tar det på allvar. Därför har vi bland annat sett över dygnsfastan och kommit ner till den rekomenderade tiden på 11 timmar mellan kvällsmål och frukost, säger medicinskt ansvariga sjuksköterskan Birgit Bårring i Hjo.

Kommunen satsar hundratusentals kronor i form av extrapengar från staten på att förbättra den mat som pensionärerna får.

Blivit bättre
Kostombudet Camilla Rosebrink på det särskilda boendet Villa Rosell säger att maten blivit bättre.

- Det har den och numera framför vi alla synpunkter till köket. Exempelvis vad de äldre tycker bra om eller det som inte smakade.

Vet inte om de ätit
Nu är turen kommen till de pensionärer som bor kvar hemma, och som också får sin mat från kommunens centralkök.

- Men problemet här är att många bor ensamma och både kan sakna matlust och inte har nån kontroll över om de ätit eller inte, säger Ulrika Aleniusson som arbetar med kostfrågor i Hjo.

Ingen skillnad
93-årige pensionären Karl Franzén säger att han inte märkt av nån kvalitetsförbättring på den mat han får av kommunen.

- Det är ingen skillnad. Ibland vet man inte vad det är, men det är prydligt serverat och kan smaka bra stundtals. Fast någon vidare kvalitet är det inte, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".