Volvofacket upprört över miljonstöd till Spanien

EU har gett ett sysselsättningsstöd på 727 miljoner kronor till Fords bilfabrik i Valencia i Spanien. Ett hot mot Volvos anläggning i Skövde, som blir förlorare när EU fördelar bidrag på det här sättet. Inom Metallfacket är upprördheten stor.
Metall har granskat EU-bidragen och har, enligt Lars Ask, som är klubbordförande för Metall på Volvo, funnit att situationen är värre än man väntat sig. Beloppen som har betalats ut är större än facket hade trott och nu tänker de vända sig bland annat till regeringen för att försöka stoppa de generösa EU-bidragen till stödregioner som Wales, Spanien och Portugal. Trots att det riskerar att slå också mot svensk industri, exempelvis Volvos fabrik i Umeå som tidigare fått just den här sortens EU-bidrag, eftersom också Norrland är ett stödområde. - Det kan bli en av konsekvenserna, säger Lars Ask. Men som det är nu bidrar stöden till en osund konkurrens.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".