Taxibolagen i Skaraborg betalar för låga löner

Nästan hälften av taxibolagen i Skaraborg betalar för låga löner till sina förare. Det visar en granskning, som fackförbundet Transport har gjort. I vissa fall har förare fått mer än en tusenlapp för lite i lön.
Taxiföretagen har under många år levt under hårda ekonomiska villkor sedan branschen avreglerades. En av orsakerna är den hårda kampen om att få köra färdtjänst. Kommunerna vill få så låga priser som möjligt. Taxiföretagen pressar då sina kostnader så att det till slut inte finns några marginaler kvar. - En del pressar sina kostnader så det inte finns täckning för kostnaderna, säger ombudsman Harald Andersson på Transport i Skaraborg, som gjort granskningen. Transportfacket går igenom löneutbetalningarna två år tillbaka bland taxibolagen i Skaraborg. I vissa enstaka fall har förare fått mer än en tusenlapp för lite i lön. Bland lastbilsförare har det sedan flera år tillbaka blivit mycket vanligt med felaktiga och låga löner. - Taxibranschen verkar vara på väg åt samma håll som åkerierna. Det är inte bra, säger Harald Andersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".