Gödselrättegången avslutades

På tisdagen avslutades rättegången i Skövde tingsrätt mot sex män som stått åtalade för grova ekonomiska brott.
Männen hade importerat handelsgödsel och sålt vidare till svenska bönder utan att betala skatt. Utredningen har tagit mer än två år att göra.
- Det har varit många misstänkta och dessutom är det komplicerade brott, säger åklagare Britt-Marie Johansson.
Handelsgödseln från Estland och andra öststater importerades och såldes till vidare till bönder i Skåne och Västsverige. De tre huvudmännen hittade en raffinerad modell där tanken var att tre andra medhjälpare skulle stå som ansvariga. Men bluffen genomskådades alltså, och huvudmännen riskerar flera års fängelse. Frågan är bara hur mycket pengar dom tjänade på affärerna. - Vi tror att inkomsterna är åtminstone lika stora som den undanhållna skatten, säger Britt-Marie Johansson. 5,5 miljoner kronor har männen totalt sett undanhållit från skattemyndigheten. Hur de fördelat pengarna mellan sig är det ingen som vet. Och chansen för skattemyndigheten att få tillbaka några pengar är i princip helt borta. - De pengarna finns inte idag. De är förmodligen konsumerade, säger Britt-Marie Johansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".