Specialtrupp från Karlsborg till krigets Afrika

I dag väntas riksdagen fatta beslut om att Sverige ska skicka militär trupp till det krigshärjade Kongo-Kinshasa i Afrika. Den 100 man starka svenska truppen kommer bland annat att bestå av personal från SSG, den så kallade Särskilda Skyddsgruppen, som är baserad i Karlsborg på K3.
Konflikten i Kongo-Kinshasa är den blodigaste sedan andra världskriget. Mer än tre miljoner människor beräknats ha dödats. Under de senaste veckorna har hundratals människor massakrerats i strider mellan rivaliserande folkslag. Hit ska en multinationell styrka skickas under EU:s ledning, och Sveriges ska bidraga med 100 soldater. Informationsansvariga på K3:s jägarförband i Karlsborg vill inte säga något, utan hänvisar till Försvarsmakten i Stockholm. Men enligt vad Radio Skaraborg erfar så kommer Karlsborg att skicka sin hemliga SSG-styrka, som tidigare varit i Afganistan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".