Dyrt bo på camping vid Vänern

Det är inte antalet stjärnor på en camping som avgör hur dyr den är. En tvåstjärning camping vid Vänern kan vara dyrare än en fyrstjärnig camping i Skaraborgs centralbygder. Det visar Sveriges Radios prisjämförelse av campingpriser.
Budgetcampare ska inte stirra sig blinda på stjärnklassifiseringen. Exempelvis är Barfotens tvåstjärninga camping i Otterbäcken dyrare att bo på än Billingens stugby och Camping i Skövde som har fyra stjärnor. Närhet till badvatten visar sig alltså inte i stjärnmärkningen, men däremot på priserna. Det visar Sveriges Radios nationella prisjämförelse av campingplatser som är anslutna till Sveriges Camping och stugföretagares Riksorganisation. Att döma av prisjämförelsen har Skaraborg en relativt hög attraktionskraft för turister. Föga förvånande är campingpriserna vid västkusten i Bohuslän, Halland och Göteborg betydligt högre. Men Skaraborgspriserna ligger faktiskt något över en rad andra traditionellt turiststarka inlandsområden, såsom Dalarna och Värmland. En av de 17 campingar i Skaraborg som ingår i studien är Simmatorps Camping utanför Skara. Föreståndaren Mona Öhrberg vet vad det är som drar. - Vi har ju Skara sommarland och en mycket fin natur. Sedan har vi ju Arn, som vi får tacka Jan Guillou för, säger hon. Undersökningen visar att Tidaholms kommunala kamping är billigast i Skaraborg. Där kostar en natt med husvagn 105 kronor, och för den som vill tälta kostar det 75 per natt. Dyrast är Skaraborgs enda fem-stjärninga anläggning Lidköpings SweCamp Kronokamping, där en natt med husvagn kostar 220 och med tält 180 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".