Fuskande studenter problem för Högskolan i Skövde

Nästan var tionde uppsats på högskolan kan vara helt eller delvis plagierad. Nu vill högskolorna i Sverige komma tillrätta med fuskandet.
På högskolan i Skövde överväger man därför att ta hjälp av ett företag i jakten på att avslöja de studenter som fuskar.
Rose-Marie Åhlfelt är ställföreträdande prefekt på institutionen för datavetenskap. Hon säger att hon inte vet hur utbrett fuskandet är just där: - Vi har inga mätinstrument att mäta det, men vi har aningar om att det förekommer. Och det vill vi motverka. - Dels är det mycket lättare nu att fuska när eleverna har tillgång till mycket information på internet. Hur mycket det fuskas är det alltså ingen som vet, men att trenden ökar är ställt utom allt tvivel. Att kopiera texter rakt av från internet och sen framställa dem som sina egna är en typ av fusk som man vill komma åt. Högskolan i Skövde har kontakt med ett företag som är specialister på att hitta den här sortens kopieringar: - Det här företaget har ett verktyg så att man lätt kan jämföra olika arbeten, och se om det finns likheter med det som ligger ute på nätet, Rose-Marie Åhlfelt. - Men vi arbetar också andra sätt. Vi har tillsatt en fuskgrupp nu, som jobbar med de här frågorna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".