Skövde

Kränkande chef anmäld till DO

Istället för att arbeta med ljud och musik som avtalat, så fick Hajar Doski hjälpa till att bygga på arbetsgivarens hus och tvätta bilar.
När han sa ifrån fick han sparken.
Nu har Hajar Doski anmält företagaren till DO, ombudsmannen mot etnisk diskriminering.

Hajar Doski sitter vid köksbordet. Framför sig har massor av papper från olika myndigheter.  

För snart två år sedan fick han genom Arbetsförmedlingen en anställning på ett företag där arbetsgivaren fick bidrag till stora delar av hans lön.  

Tanken var att Hajar Doski skulle arbeta med ljud och musik. Eftersom han är musiker trivdes han till en början. Men företaget gick inte tillräckligt bra och efterhand fick Hajar Doski hela andra arbetsuppgifter, som att hjälpa till att bygga arbetsgivarens hus och tvätta hans bilar.

Länge accepterade han läget eftersom han haft svårt att hitta ett arbete. 

- Så jag försökte hålla mig, säger han.

Men Hajar Doskis funktionsnedsättning i höger arm gjorde att han fick värk i rygg och axlar av arbetet. Och till sist sa han ifrån:

– Jag sa att jag kände mig utnyttjad. Då svarade han: ”Är det jag som utnyttjar dig eller du som utnyttjar mig? Din mamma, pappa, syster, bror, hela din jävla släkt och nation utnyttjar det här landet.” Jag visste inte vad jag skulle svara så jag bara tittade på honom. Sedan sa han åt mig att försvinna och jag gjorde det.

Hajar Doski har mått mycket dåligt sedan händelsen i höstas. Nu har han anmält företagaren till DO:

– Jag blev kränkt. Jag vill inte att någon ska säga att någon lever som parasit i detta land.

För honom handlar anmälan mycket om principer:

– Jag undrar hur många ungdomar, utlänningar, människor det finns som är rättslösa. En sån som jag ska inte vara rättslös.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".