Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Omvårdnadsnämndens ordförande Katarina Johansson. Foto: Mark Emmoth.
Skövde

Inga fel när 80-åring blev utan mat

Kommunen har inte gjort något fel i fallet med den 80-årig Skövdekvinna som, enligt dottern, fått för lite mat av hemtjänsten.
Det fastställer kommunen i sin egen utredning.
Dottern är kritisk till utredningen.

Det var när kvinnan slutade ta in lunchlådorna som kommunen reagerade. Det visade sig då att kvinnan inte ätit på tre dagar. Hon var så pass svag att hon lades in på sjukhus.  

Dottern till kvinnan som genom kommunens jurist först gjorde en anmälan. Enligt dottern ska kvinnan under lång tid fått leva på bara ett mål mat om dagen - den obligatoriska lunchlåda från hemtjänsten. 

Även kommunen gjorde en anmälan enligt Lex Sarah. Nu är utredningen klar. Kommunen har inte kunnat hitta några fel eller brister:  

– Vi har gjort en utredning i förvaltningen, en opartisk utredning, och varit i kontakt med länsstyrelsen. Vi ser inte att vi brustit i dokumentation eller liknande och går därför inte vidare med ärendet till länsstyrelsen, säger Katarina Johansson, ordförande i omvårdnadsnämnden.  

Dottern tycker inte att kommunen har granskat det som egentligen är det viktiga här: 

– Jag har varit väldigt tydlig och skrivit väldigt omfattande. Den stora frågan är att man har haft vetskap om att ingen har handlat åt mamma under 2008. Därmed måste man dra slutsatsen att det inte finns någon mat, inga hygienartiklar med mera hemma hos mamma, säger dottern.   

Kvinnan hade avsagt sig ytterligare inköp från hemtjänsten, trots att hon är för svag för att handla själv och inte har någon annan som hjälper henne. Det borde hemtjänsten ha vetat, tycker dottern:  

– Om inte annat så kunde de ha frågat mig.

Katarina Johansson vill inte svara på om det stämmer att kvinnan bara fick ett mål mat om dagen:

- Vi får aldrig kommentera ett enskilt ärende. Sådan är sekretesslagen.

Katarina Johansson tillbakavisar också kritiken om att det skulle saknas något i utredningen.

Mark Emmoth
mark.emmoth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".