Veterinärer fruktar dansk gris

Swedish Meats planer på att i stor skala börja importera danska avelssvin kritiseras hårt av Sveriges veterinärer. De varnar för multiresistent salmonella och andra sjukdomar.
I Danmark är salmonella betydligt vanligare bland grisar än i Sverige. Där finns också en sjukdom som heter PRRS. Den sätter sig på grisens lungor och orsakar skador på fortplantningsorganen. Sjukdomen är smittsam och väldigt kostsam för den producent som drabbas. Inom kort ska Jordbruksverket ta ställning till importen. Det handlar om stora pengar för Swedish Meats. Det egna avelsprogrammet kostar årligen 40 miljoner kronor. Att köpa avelssvinen i Danmark blir betydligt billigare. Dessutom får svenska uppfödare vid en import tillgång till grisar som äter mindre, växer snabbare och ger jämnare kvalitet, framhåller Johan Andersson, vd för Quality Genetics, dotterbolag till Swedish Meats. - Vi måste ge svenska primärproducenter samma verktyg som primärproducenterna i övriga Europa har, säger han till TT.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista