Besvikelse i Broddetorp efter nej till vindkraft

Besvikelsen är stor efter beskedet att det lokala företaget Broddetorps Vind inte får bygga ett vindkraftverk i Bolum vid Hornborgasjön. Det är regeringsrätten som beslutat att inte ta upp fallet, och det betyder att Kammarrättens nej till ett vindkraftverk vid Hornborgasjön står fast.
- Vi är ju väldigt besvikna, eftersom det inte finns så många alternativa platser, säger Ewa Dahlgren, vd för Broddetorps Vind.
Ewa Dahlgren är förvånad över att regeringsrätten inte beviljar prövningstillstånd, trots att kammarrätten var oenig i sitt beslut. I fem års tid har hon arbetat för att få ett vindkraftverk, som skulle kunna försörja över 200 bostäder i bygden. Men boende i Broddetorp, med Anders Lind i spetsen, och Riksantikvarieämbetet motsatte sig bygget och beslutet om byggnadslov överklagades. Argument som fördes fram handlade bland annat om att ett vindkraftverk skulle skada områdets fornlämningar. Men såna argument förstår inte Ewa Dahlgren. - Vi kan inte riktigt förstå att man inte kan producera vindel i 25-30 år på en sådan plats. Vi rör fysiskt inte en enda sten. - Det här har säkert kostat oss mer än en halv miljon kronor. Det ser ju inte så ljust ut för vårt ort att få ett vindkraftverk.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista