"Vi tvingas prioritera bort vissa anmälningar", säger Anders Jansson. Foto: Mark Emmoth/SR Skaraborg.

Arbetsmiljöverket tvingas välja bort anmälningar

Personalbantningen på Arbetsmiljöverket har börjat slå hårt. Färre fall hinns med, och de som tas upp kan dra ut mer på tiden när inspektörerna nu är färre.

På kontoret i Skövde har personalstyrkan minskats med två personer, och inspektören Anders Jansson säger att det har fått negativa konsekvenser.

- Vi hinner inte med lika mycket som tidigare, säger han.

I hela landet har personalen minskats med 120 inspektörer, så det blir färre inspektioner. Något som också har fått stryka på foten är anmälningarna från anhöriga och arbetskamrater. De tas inte upp av arbetsmiljöverket, utan bara dom anmälningar som kommer från arbetsplatsernas skyddsombud blir tagna på allvar.

Hinner preskriberas
Preskriptionstiderna på två år skapar också problem. Många gånger hinner ärenden preskriberas, delvis beroende på att även arbetsmiljöåklagarna är underbemannade.

Antalet åklagare i Västra Götaland som har arbetsmiljö på sitt bord är bara tre, och det är för få, tycker Anders Jansson.

Mark Emmoth

mark.emmoth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".