Liberiaflaggade supertankern MV Sirius Star ligger ankrad vid Somalias kust efter att ha kapats av pirater. Oljelasten är värd runt 800 miljoner. Foto: U.S. Navy/Scanpix
Skövde

Högskolans forskning kan förhindra fartygskapningar

Högskolan i Skövde söker miljonbelopp för ett forskningsprojekt som ska göra det svårare för pirater att kapa fartyg.
Genom att slå ihop olika informations- och övervaknings-system menar professor Sten F. Andler att säkerheten kan ökas betydligt:
– Jag tror definitivt att det skulle spela en mycket stor roll för att förhindra den typen av aktiviteter.

Piratdåden framförallt utanför Somalias kust är ett mycket allvarligt hot mot fartygstrafiken på världshaven. Varje vecka sker kapningar och många besättningsmän hålls som gisslan.  

Högskolans forskare hjälper redan militären. Nu är förhoppningen att samma typ av forskning om sammanslagna informationssystem också användas för att förbättra säkerheten på haven och i hamnarna. 

Genom att använda sig av och samköra befintliga fartygsregister, fartygens egen rapportering och radar- och satellitövervakning så kan avvikande och farliga fartyg spåras och en varning skickas ut till tullar, polis och hamnmyndigheter.

I veckan lämnar Högskolan i Skövde in sin ansökan till Krisberedskapsmyndigheten. Om Krisberedskapsmyndigheten säger ja till forskningsprojektet får det stor betydelse för Högskolan i Skövde: 

– Det blir en rejäl förstärkning av det forskningsprogram vi redan har. Det kommer att handla om sex miljoner om året, så vi kanske får ett par forskare och ett par doktorander till, plus ett väldigt intressant ämne att forska i, säger Sten F. Andler, som ska leda forskningsprojektet om ansökan blir beviljad.   

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".