Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsen tar över djurskyddet

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 08.00

Ansvaret för djurskyddet går vid årsskiftet över från kommunerna till Länstyrelsen. I samband med omorganisationen minskas det totala antalet djurskyddsinspektörer och nya arbetssätt införs och en del av dem känner oro inför centraliseringen.

När statens pengar till Länstyrelserna har fördelats står det klart att Västra Götaland förlorar sex årsarbetskrafter inom djurskyddet jämfört med när kommunerna hade ansvaret. Det är nästan en 20-procentig minskning.

Medan andra delar av länet drabbas hårt, klarar sig Skaraborg relativt bra och tappar bara en halv årsarbetskraft.

Men oron bland djurskyddsinspektörerna gäller inte främst detta, utan den nya organisationen i sig och förändringar i sättet att arbeta.

Djurskyddsinspektör Annika Carlson funderar över hur det bli att jobba ensam ute på fältet.

– Det är ju detta med ensamheten. Det kan ju vara en situation på en fastighet där jag kanske snabbt behöver få assistans. Då har jag funderat på hur snabbt jag kan få den hjälpen.

Oron gäller också att den lokala kännedomen om djurbestånden i respektive kommun efterhand kan komma att försvinna, när verksamheten centraliseras. Men chefen för veterinärenheten på Länsstyrelsen, Robert ter Horst, tror inte att detta kommer bli ett problem.

– Vår förhoppning är att den inte ska försvinna och det beror dels på att vi tar över väldigt många duktiga djurskyddsinspektörer från kommunerna och dels att vi kommer att få ett jättebra datorstöd från Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".