Kathem Alfarhani lurades på både julklapp och pengar. Foto: Sten Lillieström.
Mariestad

Tusentals lurade av internetföretag

Antalet polisanmälningar mot nätföretaget Kameraexperten växer. Totalt har företaget nu anmälts av 1000 personer, som inte fått de varor de beställt inför julen. Också i Skaraborg finns många drabbade. 

– Jag ville handla för att glädja mina barn och min familj inför julen. Men när jag blev lurad förstördes hela stämningen, säger Kathem Alfarhani i Mariestad.

Det var ungefär en månad före jul som internetsajten Kameraexperten gick ut med lägsta pris på många storsäljande produkter som bärbara datorer, mobiltelefoner och kameror.

Beställningarna rasade in
Företaget låg i topp på flera prisjämförelsesajter, och beställningarna rasade in. I dag är en person kopplad till företaget anhållen i sin frånvaro.

Kathem Alfarhani betalade direkt genom sin bank Swedbank via en länk på sajten, och trodde därför att företaget var säkert.

När varorna aldrig dök upp, polisanmälde han företaget, och fick veta att han var långt ifrån ensam om att ha gjort det. Hundratals kunder har handlat och riskerar nu att bli utan både julklappar och pengar.

Vill att banken ersätter
Kathem Alfarhani vill nu att bankerna, som säger att alla ska använda kort, tar sitt ansvar och ersätter dem som förlorat sina pengar, och att ingen mer ska göra misstaget att handla hos Kameraexperten.

- De har sagt att vi ska kontakta Stockholm, men vad ska de göra med oss som betalat genom vår egen bank? Vi riskerar att förlora alla pengar, säger han.

Lars Johansson på Swedbank i Mariestad, säger att man på banken inte vet hur man ska hantera de här fallen.

– Vi hoppas att alla de kunder som är hos oss kan få pengarna tillbaka. I dag kan jag varken svara ja eller nej men vår förhoppning är att det ska gå vägen.

Personerna bakom företaget Kameraexperten håller sig undan, och har fortfarande inte gripits av polis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".