Långtidssjukskrivna bakom pensionsökning

Att Vara kommun förra året hade en ökning av antalet förtidspensioneringar med 20 procent - den högsta siffran i hela Västra Götaland - beror på att många långtidssjukskrivna har pensionerats. Är den sjukskrivne inte tillbaka på jobbet efter ett år ger Försäkringskassan upp.
När Försäkringskassan bedömer att de inte kan göra mer för att få tillbaka en person till jobbet, fattas beslutet om. För personen som förtidspensioneras innebär beslutet en ekonomisk förlust: som sjukskriven är ersättningen 80 procent av lönen medan pensionen bara är omkring 64 procent. Men att förtidspensioneringarna ökar är innebär inte bara en tragedi för den enskilde. På sikt blir också konsekvenserna för samhället stora. - Om vi fortsätter att förtidspensionera i den takt vi gör nu kommer snart hela Skaraborg att vara förtidspensionerat, säger Hasse Rasetorp, chef för Försäkringskassan i Västra Skaraborg. Det viktiga är att komma in med rehabiliteringsåtgärder och att göra det snabbt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista