Färre barn leder till skolnedläggning i Götene

Holmestads skola hotas att läggas ner när antalet barn i grundskolan minskar och Götene Kommun ska spara 7,9 miljoner kronor. Inom fyra år kommer det att finnas 300 färre barn i grundskolan.
- Holmestad är en liten skola med bara 44 barn nästa år, säger Susanne Andersson, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden. Men vi ska inte lägga ner skolan utan att göra en bred utredning om alternativa besparingar. Genom att lägga ner Holmestads skola skulle kommunen spara 750 000 kronor per år. Eleverna på skolan får åka till Götene redan från 6 års ålder istället för som idag, då de åker först i tredje klass. Ett beslut som inte är populärt bland eleverna. -Jag vill att skolan ska sparas för att den är över hundra år och så, säger Alexandra, som till hösten ska börja i andra klass på Holmestads skola. Hon tycker att det är viktigt att eleverna "säger emot". Också föräldrarna är upprörda över kommunens planer på en nedläggning. - Det är tråkigt att det alltid blir de mindre skolorna utanför tätorterna, som ska läggas ner, säger Dag Arvidsson. Beslutet om skolnedläggningen fattas troligtvis senare i år, eller i början av nästa år, och skolan skulle därmed kunna läggas ner tidigast 2005.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista