"Höjningen av biljettpriserna räcker inte"

De höjningar av biljettpriserna, som Västtrafik beslutade om i går, kommer inte att räcka för att täcka företagets kostnader. Ägarna kommer också att tvingas betala mer till Västtrafik och i slutändan kan det också bli besparingar genom nedläggning av busslinjer.
Nästa år har Västtrafik kostnadsökningar på totalt 290 miljoner. Det som kostar mer pengar är upphandlingen av trafiken. För när gamla avtal löper ut, tecknas nya avtal och dessa avtal blir dyrare än de gamla. Genom biljettprishöjningarna får Västtrafik in 154 miljoner kronor. 86 miljoner räknar man med ägarna får skjuta till. Ägarna som ju är Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland. Dessutom måste Västtrafik själva spara 50 miljoner nästa år och det är endast möjligt genom att dra ner på antalet busslinjer. - Man sparar ju inte mycket pengar genom att dra in enskilda turer, säger Gunilla Viktor, infomationschef på Västtrafik. Så det kan bli nedläggningar av hela busslinjer, som är olönsamma. men vilka linjer det skulle handla om i Skaraborg är för tidigt att säga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista