1 av 4
De boende evakuerades under natten och är i säkerhet. Foto: Mark Emmoth SR Skaraborg.
2 av 4
Solen går upp och brandrök syns på himlen över Skövde. Foto: Mark Emmoth SR Skaraborg.
3 av 4
Släckningsarbetet fortsätter i dagsljus. Foto: Mark Emmoth SR Skaraborg.
4 av 4
45 brandmän bekämpade elden vid lunchtid på söndagen. Foto: Mark Emmoth SR Skaraborg.
SKÖVDE

Brand i centrala Skövde

Uppdaterad 14:55
En våldsam brand bröt natten till söndagen ut i ett hus i centrala Skövde, nära Hertig Johans torg. Räddningstjänsten larmades till platsen mellan klockan 01-01.30 och sammanlagt ett 50-tal brandmän har jobbat med släckningsarbetet.

Den drabbade byggnaden ligger nära Hertig Johans torg, i hörnet Sankt Sigfrids gata - Hertig Johans gata. Ett område mellan Långgatan och Sankta Helena kyrka spärrades av och de boende evakuerades från sina hem och fördes i säkerhet.

Branden spred sig
Branden tros ha börjat i husets mellanvåning och har därefter spridit sig uppåt i huset till vindsvåningen

Räddningsledare Hans Ingbert säger till Radio Skaraborg att branden är svår att släcka.

– Det här är ett gammalt hus från slutet av 1800-talet och det är mycket svårbekämpat. Det är på krypvinden ovanför den inredda vinden som vi framför allt har brandspridningen och branden vandrar längs med fastigheten, så vi är i ett mycket allvarligt skede.

Räddningstjänsten i Skaraborg använder nu på eftermiddagen lyftkran för att få bort plåttaket på den gamla 1800-talsbyggnaden. Men enligt räddningsledarna sprider sig inte längre elden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".