Skövdebranden kostar över 50 miljoner

Branden i centrala Skövde har förstört hus och inventarier för mellan 50 och 60 miljoner kronor.
– Skadorna är så omfattande att branden kommer kosta mer än förskolebränderna i Skövde gjort, säger Jan-Olof Sandberg på Länsförsäkringar.

– Räknar man med det nedbrunna huset och skadorna på byggnaden intill plus inventarier i restaurang, butiker och hos privatpersoner så tror jag att kostnaden hamnar mellan 50 och 60 miljoner, säger Jan-Olof Sandberg på Länsförsäkringar.

Byggs upp igen
Redan nu finns det planer på vad som kommer att hända med de byggnader som skadats.

– Huset som brandskadats och rivits kommer byggas upp igen. Husen intill kommer att renoveras och saneras, säger Jan-Olof Sandberg.

Hittills har fem boende hört av sig till Länsförsäkringar om att få ut ersättning på sin hemförsäkring, men det kan komma in fler anmälningar.

Privata hemförsäkringar
Hur många av de boende som är försäkrade vet man ännu inte, men man vet att det är långt ifrån alla som har en hemförsäkring i Sverige.

– Branschen talar om att cirka 10 procent av befolkningen saknar hemförsäkring. De flesta av dem bor i storstäder eller är ungdomar, säger Jan-Olof Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".