Stjärnentusiasten Sören Persson hoppas på många besökare i sitt observatorium i Lugnås. Foto: Jens Prytz
Mariestad

Observatoriet i Lugnås satsar extra på stjärnorna

Det internationella astronomiska året är här, då rymdens stjärnor och planeter ska utforskas och studeras extra vid Skaraborgs enda större observatorium i Lugnås utanför Mariestad.

Bifrostobservatoriet i Lugnås betyder nåt alldeles extra för Skaraborg.

– Vi kommer att fokusera mycket på observationer under det här året och hålla teleskopet och observatoriet öppet mycket för allmänheten. Vi kommer att hålla öppet hus och stjärnträffen till hösten kommer också att ägna sig åt det internationella astronomiåret, berättar Sören Persson, ordförande i Mariestads astronomiska klubb.

Det var 400 år sedan som italienaren Galileo Galilei för första gången tittade på stjärnhimlen och planeterna.

– Vi vill fästa uppmärksamheten på att astronomien är en vetenskap och är en stor del av vår kultur över hela världen, säger Sören Persson.

Hur länge har du varit intresserad av det här med astronomi?

– Jag har varit intresserad ända sen jag var liten och tycker om att upptäcka nya saker. Jag kan ju upptäcka saker som ligger väldigt långt bort och kan tänka att nu ser jag ser saker  i mitt teleskop som ligger miljoner år bort, säger Sören Persson.

Jens Prytz
jens.prytz@sr.se

 

Fakta om Galileo Galilei

Den italienske naturforskaren Galileo Galilei föddes den 15 februari 1564.
Efter studier i hans födelsestad Pisa 1581-85 var han en tid privatlärare i Florens och författare till skrifter om astronomi och mekanik.
Som lärare vid universitetet i Pisa lärde han känna Copernicus teori om planetsystems uppbyggnad.
Under en resa till Venedig 1595 han sig inse att tidvattnet uppstår på grund av jordens rotation och kretsloppet kring solen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".