Friad från mordåtal

Den 21-årige trollhättebo som misstänktes ha mördat en 27-åring från Grästorp friades idag av Trollhättans tingsrätt. Rätten skriver i sin dom att 21-åringen handlat i nödvärn.
Det var i början av augusti i år som grästorpsbon bröt sig in i 21-åringens lägenhet. Med sig hade han en revolver. Nästan så fort han kom in i lägenheten träffades han av ett skott i magtrakten och senare av ett i anskitet. Det var 21-åringen som sköt honom. Grästorpsbon sköt tillbaka med flera skott men de träffade inte den 21-årigen. Skotten som träffade grästorpsbon var dödliga, men det skott som gjorde att han avled var ett som han själv avlossade. Enligt rådande rättspraxis så är det åklagaren som ska bevisa att den misstänkte inte handlat i nödvärn. I det här fallet betyder det att åklagaren var tvungen att bevisa att 21-åringen sköt för att döda och inte för att skydda sig själv. Trollhättans tingsrätt finner att åklagaren inte lyckats bevisa detta och därför ogillas åtalet. Men på två andra punkter finner tingsrätten honom skyldig: Eftersom 21-åringen dels haft ett avsågat hagelgevär och dels brukat narkotika så döms han till åtta månaders fängelse.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".