Annelie Johansson och Lisa Carlgren. Foto: Mark Emmoth/SR Skaraborg.

Försenade sjuktransporter synas

Studenterna Annelie Johansson och Lisa Carlgren på högskolan i Skövde har försökt att lösa problemet med försenade sjuktransporter i Skaraborg. De båda har ingående studerat körningar av liggande patienter utan särskilda vårdbehov.

Högskolestudenternas studie av sjuktransporterna kors och tvärs genom Skaraborg visar bland annat att missförstånd inte sällan sker i kommunikationen mellan de parter som beställer respektive tar emot beställningar av transporter. 

– Man har kanske ringt och beställt en transport från en avdelning som ska skriva ut en patient, men så har man inte fått reda på när transporten ska komma. Eler så har man fått reda på när, men så kommer bilen mycket senare, berättar Lisa Carlgren.

Problemet stort
Under studenternas samtal med representanter från olika vårdavdelningar i Skaraborg visade det sig att problemet med sjuktransporterna var stort.

– Det var ju nästan alltid som de inte kom i tid, eller inte kom alls, säger Lisa Carlgren.

Nu arbetar hon och studiekamraten Annelie Johansson med ett underlag som ska kunna användas vid beställningar av sjuktransporter, för att minska missförstånd.

Förslag på åtgärder
I studien läggs förslag fram på åtgärder som kan förbättra situationen. Bland annat handlar de om bättre planering, så att toppar i beställningarna kan undvikas och risken kan minskas att för få bilar finns tillgängliga.

SOS Alarm, som dirigerar sjuktransporterna, ska också bli bättre informerade om det antal bilar som kan skickas ut på jobb.

Mark Emmoth
mark.emmoth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".