Fler drabbas av klamydia - sjukhusen gratistestar

Allt fler skaraborgare drabbas av könssjukdomen klamydia. Det är över tio år sedan smittan var så utbredd. För att minskning spridningen kommer sjukhusen i Västra Götaland att erbjuda gratistester i höst.
Könssjukdomen klamydia har ökat med 13 procent i Skaraborg det senaste året. - Vi vet att ungdomar i dag använder kondom mindre vid sexuella kontakter, säger överläkare Simone Kehler Rosenlind på Kärnsjukhuset i Skövde. Klamydia smittar endast genom sex. Några av symptomen är flytningar, klåda och sveda. För att minska spridningen av klamydia ska sjukhusen i Västra Götalandsregionen i höst ordna en särskild klamydiadag. Den som vill får då gratis komma och testa sig för könssjukdomen och utan tidsbeställning. - Om de människor som kommer hit ser att det inte är så svårt att testa sig kanske de berättar det för andra också, säger Simone Kehler Rosenlind.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista