Högt tempo i tungt jobb konstaterar Arbetsmiljöverket.
LIDKÖPING

Stress på medicinkliniken

Stress, hög arbetsbelastning och förslitningsskador i rygg och höfter hos personalen – det var några av de problem som upptäcktes när Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på medicinkliniken vid Lidköpings sjukhus.

Undersköterskan, tillika skyddsombudet, Marita Georgsson berättar att överbeläggningar är ett stort problem, som skapar stress på avdelningen.

– Det är tungt och mycket att göra, stressigt ibland och svårt att planera sitt jobb.

Marita Georgsson och hennes kollega Magdalena Olsson känner ofta att de inte räcker till.

– Det är främst det här med bemötandet. Man vill ju inte vara otrevlig eller så, utan ge patienten den bästa vården, menar Georgsson.

Gunnar Midhagen, verksamhetschef på medicinkliniken, säger till Radio Skaraborg att den ökade arbetsbelastningen till viss del beror på att sjukvården utvecklats och att man i dag kan erbjuda patienterna fler behandlingar.

Mer resurser behövs
Det behövs helt enkelt mer resurser. Men ledningen för Skaraborgs sjukhus har inte mer resurser att fördela, i så fall får man inom sjukhuset omfördela ansvar och arbete.

Ett annat problem på medicinkliniken är den tunna plastmatta som täcker golvet. Trots att golvbeläggningen är 3 millimeter tjock – vilket motsvarar normen – har många har fått förslitningsskador i knän, höfter och ryggar.

Specialskor
Verksamhetschefen Gunnar Midhagen undersöker nu om man ska göra något åt golvet eller om man i stället tänker satsa på att förse personalen med speciella skor.

Senast den 30 april ska Arbetsmiljöverket ha fått information om hur bristerna på Lidköpings sjukhus ska rättas till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".